同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10130|回復: 43
打印 上一主題 下一主題

探遊獅子山~~~12月14日

路程簡介: 由沙田作壆坑登山, 經沙田坳登上獅子山崖頂, 上筆架山時, 回望獅子頭直峭的嚴壁, 氣勢雄偉, 經筆架山天文台下山, 沿鷹巢山自然教育徑繞至大埔道九龍水塘散隊.

日期: 2008年12月14日 (星期日)
集合時間: 上午九時三十分
集合地點: 馬鐵沙田圍站 D出口
回程: 約下午四時
路程: 10KM
步行時間: ~4.5 hr
難度: 4粒 ★★★★
領隊: 鄧姑/Rocky

是日行程: 集合後由站口轉左即到水泉坳街, 至街口轉右一直上 (約10分鐘) 到馬鞍山郊野公園入口, 此路徑登至高處可欣賞整個九龍的繁華景色, 近貌觀賞獅子頭及望夫石, 雖登山吃力, 但也值一行的.

溫馨提示:
~~ 沿途冇補給, 請大家預充足糧水及後備乾糧.
~~ 是攝影及賞景的好地方, 請帶備一切器材
~~ 登獅子頭時請小心碎石, 並依麥徑路行, 不作攀爬, 請留意.
~~ 部份路程無樹蔭,請帶備足夠防曬物品.
~~一切量力而為

其他: 帽, 防曬用品, 風褸, 毛巾, 後備乾糧, 水果, 零食, 電筒, 行山杖, 地圖, 指南針, 急救藥品, 手提電話, 同埋要講低俾屋企人知... ...

免責聲明: 所有參與同社發起的活動都屬自願性質. 同社對於因籌辦或參加有關活動而可能直接或間接引致之任何損失、損壞或傷害(包括死亡),並不負任何法律承擔或責任(包括疏忽責任).

I walked part of the route on last Dec, very gold does-le!
GOOD or GOLD/difficultly nor GOOD but difficulty???
I think it is "gold" very "金"...
No..la.. it's very good & go...go...go..
嘩!四粒星呀
唔知我掂唔掂......

原帖由 王婉平 於 2008-11-16 17:07 發表
嘩!四粒星呀
唔知我掂唔掂......

當然可以啦...最緊要你對自己有信心...

此路段只是麥里浩徑第五段的後半段, 途經獅子頭的山腰, 在麥徑中屬2星級的, 何解我會列為4星, 因如要上獅子頭, 危險度頗高, 所以我建議如有畏高..或對自己沒信心的. 可不上獅子頭, 只在山腰旁走便可.

行山除增強體能外, 更可訓練自已的毅力/意志力/自信心, 好像今天..我甚欣賞各朋友在幾艱辛的路上, 他們也能一一克服, 肯面對挑戰...肯互相扶持...相對一些為種種理由而推辭及放棄的, 我感到今天這班朋友很可貴.

安逸悠閒的水塘路是誰也喜歡行....但是否就永遠原地踏步...的行水塘路呢??

總覺得...原地踏步不向前...你將會損失欣賞沿途的美景...

而相對一些行山稍遜的朋友, 我們是應該從旁協助扶持..不應因此而拒絕他的參與, 希望大家明白這道理.
But Ah Chai said it will be very "gold", can I manage to take this trek? Please give me some more solid hints. Tks.
原帖由 alice 於 2008-11-17 15:24 發表
But Ah Chai said it will be very "gold", can I manage to take this trek? Please give me some more solid hints. Tks.

由雞胸山上獅尾路石級路較斜, 如怕危險便不上獅子頭, 只是沿獅腰麥徑過, 又或行至中途從觀音廟下慈雲山散隊亦可, 總言之一切量力而為. 阿齊可能從法藏寺旁邊上獅山..這段是最難行的..

......

鄧姑,can you gave me your e-mail?   [難民的仔]
鄧姑,can you gave me your e-mail?   [難民的仔]
"對一些行山稍遜的朋友", 鄭姑, 你係咪講緊我啊.... .....
原帖由 avuso 於 2008-12-1 19:51 發表
"對一些行山稍遜的朋友", 鄭姑, 你係咪講緊我啊.... .....   

鄭姑????是誰人???

阿聰...行山稍遜當然係....?? :lol 你認為係你咩....係鄭姑呀..哈哈哈哈...
原帖由 ckk 於 2008-12-1 18:02 發表

恆仔...食飽飯未呀....我的e-mail address 而家PM俾你呀...
對不起 !執錯字粒....Sorry, Sorry!