同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9452|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

聖誕薑餅工作坊(12月13日)

~~薑餅之起源~~

相傳啊,在十字軍東征的時候,"薑"是一種昂貴的進口香料,因此只捨得用在像是聖誕節、復活節這樣的重要節慶。把薑加入蛋糕、餅乾中以增加風味,並有驅寒的功用。久而久之,薑餅就成了與聖誕節關聯的點心。日後,在歐洲有一種"薑餅市集",市集中會因不同的季節提供不同形狀的薑餅。其中德國的紐倫堡更享有"薑餅之都"的美譽。在英國還流傳著一個傳說,未婚女子吃下薑餅,即能遇見理想的伴侶。在賦與了聖誕節的氣氛之後,薑餅很快就被大家廣為流傳,成為聖誕節應景的點心。

大家有興趣試造薑餅嗎? 自己食或送給朋友也能增添聖誕氣氛, 今次工作坊我會教大家造薑餅人及砌一間薑餅屋...大家齊齊動心思...歡度聖誕, 薑餅整好後, 不用入雪櫃也可擺放一個月的.

日期: 2008年12月13日(星期六)
時間: 下午2時開始
地點: 同社沙田小屋
費用: 約50元(我會買齊一切材料後, 再平均攤分, 這$50元只是約數, 不過也不會太貴)

預備工具:
1). 圍裙一塊
2). 硬卡紙一張(用作裁製薑餅屋用, 間屋大小約20cm x 20cm)
3). 如想間屋有多些裝飾, 可自携一些得意糖果.
4).帶備膠盒裝薑餅人, 玻璃紙包薑餅屋.

由於小屋內器材貧乏, 如家中有電動打蛋器的, 可帶來幫手, 有多士焗爐更歡迎帶來用啦..哈哈....

有興趣的朋友, 請在此留言報名, 以便預買材料.

陳秀蓮x2
大約做到幾點呀?! 想學, 但六點要走同屋企人食飯!
原帖由 sophia 於 2008-12-4 16:51 發表
大約做到幾點呀?! 想學, 但六點要走同屋企人食飯!

Sophia, 好耐冇見你啦...2點開始整....整到6點..4個鐘差唔多啦...可以整完間屋啦...咁我預埋你喇...
鄧姑
預埋我呀!

波子媽
count me + 美少女
睇下呢個薑餅山莊幾宏偉...到時大家可試下自己設計及裝飾間屋, 睇下邊個間屋最靚...哈哈....

有時間大家可先用硬卡紙設計下間屋的圖樣先...好似下面那張...然後剪出黎作準備...

Source: http://www.leisure-cat.com.

COunt me, please - Vera x 1

我都想整,但我個日返工至四點...
原帖由 karen 於 2008-12-8 10:08 發表
我都想整,但我個日返工至四點...

4點後先趕黎...可能只整到薑餅人...試下提早d...d...得唔得...如果唔係我地都等你黎整薑餅人啦...
由於本星期三, 我便要去買材料, 所以請各有興趣的朋友儘快報名喇...今次我會預每位參加的朋友一份材料可做約30塊薑餅人及一間薑餅屋, 未報名而到時才到的...

抱歉..不能參與..

現時報名人數為:

陳秀蓮 x 2
愫悱 x 2
王婉平 x 1
Vera x 1
李妙勤 x 2
何思銘 x 1
柯潔貞 x 1
潘淑芬 x 1

資源關係 ~~~ 抱歉...已滿額

人老了..心態也老態...好明顯今次參加整餅的, 都是較年輕的..呵呵...

高佬一個, 唔該
原帖由 何思銘(高佬) 於 2008-12-8 20:44 發表
高佬一個, 唔該

Thanks!! 到時見...
其實我有2個美少男2個美少女+1個小美男孩+1個小美女孩。
唯有一人做一個薑餅人喇…