同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

聖誕薑餅工作坊(12月13日)

原帖由 alice 於 2008-12-9 14:43 發表
其實我有2個美少男2個美少女+1個小美男孩+1個小美女孩。
唯有一人做一個薑餅人喇…

嘩...咁多小朋友...咁..預你2套材料可以嗎??

係呢...阿妙, 屋企有冇焗爐及電動打旦器呀...叫阿齊車來一用..好嗎???
鄧姑,
Hebe 要返學,唔嚟得,只有Vera到嚟做餅
唔知我會唔會整到唔食得呢?!
如果都 ok 食得, 我想都要兩份料整多 d 比朋友/屋企人食 (一間屋夠啦, 我 manage 唔到 )
thanks a lot!
原帖由 sophia 於 2008-12-10 01:22 發表
唔知我會唔會整到唔食得呢?!
如果都 ok 食得, 我想都要兩份料整多 d 比朋友/屋企人食 (一間屋夠啦, 我 manage 唔到 )
thanks a lot!

愫悱, 整就實整到架..不過...好唔好食就唔知啦..哈哈..

你朋友/屋企人食你的心思就夠啦...
我會試下班個焗爐,電動打旦器就OK。兩套材料沒問題,但我應該俾幾多報名費? 可以收順o的嗎?  Thanks....
原帖由 alice 於 2008-12-10 10:41 發表
我會試下班個焗爐,電動打旦器就OK。兩套材料沒問題,但我應該俾幾多報名費? 可以收順o的嗎?  Thanks....

哈..收順d..就兩份材料錢啦....

唔該晒..幫我找焗爐..

而家我要攞個大背囊出發去買材料啦....
原帖由 鄧姑 於 2008-12-10 10:46 發表

哈..收順d..就兩份材料錢啦....

唔該晒..幫我找焗爐..

而家我要攞個大背囊出發去買材料啦....

辛苦晒
鄧姑:

Sorry 呀~ 我依家仲病病地,我明天不來了。你記住我數啦,下次先俾番材料錢你。

好想整薑餅屋既Karen
Sorry 鄧姑, 我班唔到焗爐,之前放在小屋的焗爐唔知俾邊個掉了,我只有電動打旦器。
原帖由 karen 於 2008-12-12 11:29 發表
鄧姑:

Sorry 呀~ 我依家仲病病地,我明天不來了。你記住我數啦,下次先俾番材料錢你。

好想整薑餅屋既Karen

好好保重呀....唔緊要啦..會有人頂讓你間屋...
原帖由 alice 於 2008-12-12 11:39 發表
Sorry 鄧姑, 我班唔到焗爐,之前放在小屋的焗爐唔知俾邊個掉了,我只有電動打旦器。

沙田小屋而家共有3個焗爐, 勉強都可以的..
大家最好能預先準備用硬卡紙劃好你間屋, 並剪下來, 並請帶一把cutter或較剪作剪紙及cut餅底用....如果有"轆"餅棍(圓形那枝), 最好能帶一枝來...咁就方便些..

今日下午我便會到小屋整薑餅屋的粉團, 因整好後要放雪櫃一晚的, 則明天來到, 便可"轆"薄粉團, 整左間薑餅屋先...

整完間屋後, 再開粉團整薑餅人..

我已計劃明天共分6組, 每組(2人)一張檯...材料已分好12份....間屋或薑餅人可放些M & M 來裝飾, 每間屋我已買了一個糖聖誕老人或糖聖誕樹或糖雪人給大家裝飾, 每個糖公仔高約5cm

所以明天時間很緊湊...大家一家要準時到呀...唔好遲到...遲左黎..我怕冇時間再講一次呀...多謝合作...
抱歉!沒有你需要的搓麵粉棍
原帖由 梁林 於 2008-12-12 22:18 發表
抱歉!沒有你需要的搓麵粉棍

咁我明日去火炭買3枝啦, 10蚊/枝..擺係沙田第日都有用...
唔該晒鄧姑
嘩, 我地淨係要整平 d 粉做模入爐都攪到 nei 咁 hea, 唔好話要搓粉添
整餅真係唔易! 所以我做唔到亞荗