同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

預先張揚的旅程~~~~暑假西藏16天行(8月1~~8月18日)∼∼已爆滿

這幾日回來後一直忙於工作....未有時間寫報告...但都係唔懶得..如果再遲..d記憶洗晒..就唔記得喇..

大家有冇發覺高原回來後..心肺機能好似食左大力菜咁...行幾快都唔氣喘...以前我從山下走回家要成10分鐘同喘氣架...點知尋晚一條氣跑上山回家唔喘氣仲快左喎...哈哈..

第日跑山都唔喘氣就好囉...

其實我地這次西藏行真係好運又好彩..在網上新聞...原來10號那天在羊八井發生事故,四驅車內有3人現仍下落不明...10號晚我地在珠峰..12號是經羊八井往納木措的...只係相差2日...真險..

新华网拉萨8月11日电 (拉巴次仁、刘筱)10日晚,青藏公路羊八井段突降冰雹和暴雨,导致该地段发生泥石流,造成一辆车牌号为藏AD5163的轿车坠入河中,驾驶员受轻伤,车内三名乘客目前仍下落不明。

西藏自治区交通厅公路管理局养护处处长詹生辉介绍,他们是第一个发现车辆坠河的单位,随后,他们立即通知当地政府进行紧急救援。

拉萨市公安局交警支队青巡大队副队长平措介绍,10日晚上23时许,得知青藏公路羊八井段突发泥石流后,他们立即组织人员进行现场抢救和临时交通管制。泥石流导致一辆车轿车坠入湍急的羊八井河中,只是受了点轻伤的驾驶员从驾驶室逃离,在现场救援人员的帮助下,游到岸边,得以脱险。但驾驶室内三名乘客未能及时逃离,尽管救援人员努力抢救,但截至目前,三名乘客仍下落不明。

平措说,由于羊八井突发泥石流,他们进行了临时交通管制,导致当时有几百辆车辆被滞留。目前,通往青藏公路羊八井段已经恢复正常。
目前,西藏当雄县公安局、堆龙德庆县公安局、拉萨市公安消防支队等单位,对三名失踪乘客仍在进行全力搜救中。
西藏行之出發篇

8月1日天朗氣清..家園外望..藍天白雲...

出發喇..

今次參與行程的朋友共19人...范棠,王老闆,阿單,冬冬,小朱,陳老闆,陳太,陳仔仔,波子,波子媽,葉老爺,瓊姑,阿SO,阿育,阿斗, 斗女, 馬道長,馬太...同埋我呀!!

西藏行之火車篇 ~~~

56小時由廣州至拉薩...3日多的時間, 心想可能都幾難捱..但這卻是進西藏最易適應高山反應的選擇...所以我帶了許多零食...書本..準備在這漫長的火車之旅慢慢嘆..怎知???

第一日~~由於環境新鮮..上車後到處逛,軟/硬卧兩邊走....初嘗餐卡的飯菜..都幾好丫...晚上睡得很甜...還發了個美夢...

第二日~~火車開始離開粵北進入西安...武昌..漢陽..至西寧, 車外景緻已不一樣,午飯過後大家都有點納悶..開始要攪攪新意思..由於在我這邊硬卧車箱大部份都是香港人..大家在此相遇往同一地點....總有不少話題...傾傾下我們便唱起歌來..由粵曲至英文歌...誰人帶頭跟著便有人接唱, 非常開心...歡樂歌聲/笑聲彌漫整個車箱..就此過了一個下午...晚上8時許到達西寧...火車已慢慢進入3千多呎高原地...

~~~這晚輾轉難眠..心跳得很厲害, 呼吸也很急...心想已進入高原喇,一切也是正常的,慢慢呼吸適應吧!!睡至午夜已進夢中...突然有人在我床邊猛烈拍醒我...張眼一看...咦, 陳軒為...做咩呀!!

" 鄧姑, 鄧姑, 快d起身..我地全家要落火車呀!!我老婆唔妥呀!!"
" 吓..咩事呀!點解..而家幾點呀!"~~~也來不及問..我便即時起床跟著陳老闆連走4個車箱...

去到軟卧車箱, 只見陳太Amy呆呆的坐在床上...

"點呀!Amy..你覺得那裡不舒服.."

" 我心跳很厲害, 脉膊加速..吸了整支氧氣也沒有用...." 說時只見她又嘔...嘩..怎辦??

" 下一個車站, 我地全家要落車...我好辛苦呀"

就這樣..在凌晨5時..天色昏暗的寒冬早上, 我目送陳老闆一家三口在格爾木火車站下車....再轉機回成都..再回港....以後行程便只得16人...很無奈...

點解唔見晒d相..吓..吓...你地睇0睇到呀!!呀~~
No photo La?????
鄧姑:

你唔好嚇人喇,點解又唔見
無得睇哪?
原帖由 Ah_Chai 於 2009-8-21 18:34 發表
無得睇哪?  

我而家又睇到喎..喎..喎...

去左17日旅行回來...我部電腦俾我細佬攪到傻左..而家又post唔到相..又成日斷線..上唔到黎..唉!真俾我細佬激死... 佢一見我番黎..又那那聲走人..而家都唔知搵邊個同我執番好部腦呀!!

我仲有好多相片同報告想出..都唔得呀!!!!

換機啦!換一部netbook$2000.元..
原帖由 梁林 於 2009-8-22 02:18 發表
換機啦!換一部netbook$2000.元..

茅錢啦...俾人搶晒啦!!!!

回復 146# 鄧姑 的帖子

甘無良? 阿姑D棺材本都搶. 一定係哨牙通, 搶晒同社小甜甜D錢!!!
原帖由 aacheng 於 2009-8-22 21:28 發表
甘無良? 阿姑D棺材本都搶. 一定係哨牙通, 搶晒同社小甜甜D錢!!!   

唔係靚牙通呀....係西西藏狁匏咄達人呀!!!真陰公... .
安樂晒...終於攪掂...等我post全程我最滿意的相黎睇下先.....

哈哈...得左喇.....