同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

預先張揚的旅程~~~~暑假西藏16天行(8月1~~8月18日)∼∼已爆滿

根據西藏現時的情況........4月份開始已全面恢復旅遊接待外賓....我地8月之行應該冇問題啦...

起行..起行...大家開始準備練氣..配定防100%紫外光的黑超....
5月中喇..又要準備我地的西藏之旅喇..

現報名人數更改如下,還有沒有加減變動呢?請聯絡我以便安排..

報名人數:

鄧群英 x  1
馬北泉 x 2
陳軒為 x 3
王婉平 x 2
劉育培 x 1
劉育聰 x 1
陳愛瓊 x 2
羅冬霞 x 2
鄭倍倫 x 1
蘇偉基 x 1
范烔棠 x 3

好像有一個位係唔係 鄧姑?
原帖由 lkccoach 於 2009-5-20 04:40 發表
好像有一個位係唔係 鄧姑?

係呀..昌仔,預埋你呀..
我好想去 ,要permit 呀!
原帖由 lkccoach 於 2009-5-23 01:34 發表
我好想去 ,要permit 呀!

昌仔..快d 攞permit 啦..你睇而家愈黎愈多人報名啦..好快我就要截喇..
好緊張..好緊張..剛查詢香港中鐵訂廣州至拉薩的軟卧車票, 由於8月份是旺季, 而每列車只提供2卡車是軟卧(約16個車箱,60多個床位)所以要儘早訂車票,否則可能要改訂硬卧..

所以希望所有報名的朋友最遲一定要在6月10日前落實參加與否, 並須先討HK$5000元買去程車票/回程機票/拉薩四驅車/及房租訂金....
今日同一個在成都醫院做中醫師的朋友Carol Yuen傾談,她說在院內有一種國家研製專供軍隊在高山行軍打仗時用的口服液,對禦防高山症非常有用,在西藏旅行時,每日飲一支便可防禦高山症,

我已委託她寄50盒(每盒9支,每支10ml)回來給我,到時我會分派給大家帶去西藏..咁到時便不怕高山症啦..
旅行是開心的..是灑脫而行的..但如背負太多顧慮..憂慮..與其聽旁人太多意見..太多主張..倒不如自己去深入了解..再衝量自己是否適合行程..

我希望去旅行是無後顧之憂的..

為使大家更清楚西藏之一切..希望已報名的各朋友也來此分享會...共同研討行程..黃昏茶聚之西藏分享會

回復 47# 鄧姑 的帖子

+吳騰斗2     6月10日前落實
哈哈..剛剛睇到薯伯話.西藏有人補衫..

原文:

拉薩補衣服的地方...

唔, 好似有少少騎呢, 點會介紹補衫的地方?

但我有時都會遇到有旅客, 爛衫爛褲, 有旅客條褲爛了, 居然把它扔掉, 甚為浪費。

介紹大家在拉薩補衣服的地方, 非常專業及便宜。

地點: 拉薩市中心的朵森格北路, 中國銀行旁邊, 德克士 (DICOS) 快餐廳正對面一條小巷子裡. 面外總是圍了一大堆補衣服的人, 如果唔知道, 以為他們執緊平貨!

步行方法: 由平措康桑青年旅館舊翼往北走 (即是往林廓北路走), 約三分鐘就見到中國銀行, 就在旁邊小巷裡, 沒有名字, 只有幾部衣車, 有幾個四川阿姨。

價錢: 其實我都唔知幾多錢, 上次攞咗七條爛褲去, 老闆收咗我15元人民幣咋!

質素: 「性價比」非常高! 真係補得好好, 我有條褲個叉位爆到好似兩塊布咁, 佢都補到, 我好仔細想看看「車」過的痕跡, 搵唔到.

補衣服時間: 七條褲, 兩小時搞掂!

如果大家下次嚟開拉薩, 順便攞埋香港啲舊衫嚟補, 機票錢都賺番!
在今日的西藏分享會..相信大家對西藏已有初步認識..

其實我都係第一次去西藏自由行..資料搜集大部份都是來自以下網址..

http://travellife.org/forum1/forum-156-1.html

http://www.itahk.net/new/forum/forumdisplay.php?fid=42

http://www.hkcities.com/forum/forumdisplay.php?fid=64

我的強項只是識周圍找資料..而絕不是一個好導遊呀!!

所以大家參與這次自由行,真係要三思呀!!
現已是6月中..真的是時候訂車票卅機票了,上次西藏閒談會時有些朋友提議坐飛機往西寧,再轉青藏列車往拉薩,因有朋友怕坐火車(56小時)會悶..會不能睡覺..等.經研究後我覺得如飛機往西寧再轉火車往拉薩,確是可省回火車上約20多個鐘的時間,但卻有下列問題要考慮..

(1)因西寧是青藏列車中轉站,香港不能預購火車票,如到西寧時才買票,可能要等上一兩天,就算買到票上車,因我地人多,上到車後也可能被安排分散各車箱,亦冇把握可買到全部軟卧票..

(2)價錢及時間方面,深圳飛西寧(飛程5小時),票價(約1600人仔),西寧往拉薩軟卧車票(約人仔900,車程26小時),還未計可能要停留在西寧一兩天等車票的住宿費,計算下真的不化算..亦冇把握..

而現在我們的行程:深圳往廣州(票價70人仔,車程1小時)廣州直往拉薩青藏列車(車程56小時,票價約1850港幣包手續費),我覺得這是最有把握的做法,所以我就假民主不再咨詢了,就決定跟原先的安排,不作他想,如有朋友想乘飛機的,便請自行安排交通..我在拉薩等你..

各跟我火車上飛機回的行程的朋友,請於本星期五前先付HK$5000元給我買火車票卅機票

付款請入數下列銀行戶口:HSBC :126-819036-833,入數後請保留入數紙及通知我(可網上留言卅電話(96849641)謝謝!!

也請將你的中英姓名及回鄉證號碼email給我訂機票,email address: mkytang@netvigator.com

一切以交款作實,遲了交款的不再留位,而訂了票後又要退出的..Sorry..我冇得退款架..請體諒及考慮清楚呀..

西藏

你的資料說可以在拉薩租睡袋及羽絨。正確嗎?