同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7371|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

上水華山行(5月3日)

華山,位於上水以北之一個小山丘,其山體不高,但與附近幾峰連綿相接,有「小萬里長城」之稱。上登華山,並不一定要論劍,亦可考古,因華山山上標高柱旁,豎有一古祈雨碑,距今已有百多年歷史,飽受風雨仍屹立不倒。

另外,此行會探遊河上鄉之居石侯公祠,此祠為紀念侯族明十七世祖侯居石公而建,比祈雨碑歷史更悠久。除考古探舊外,此線亦會上走北面臨邊之大石磨小峰,可一覽深圳羅湖區繁盛一面。

日期: 2009年5月3日 (星期日)
集合時間: 上午九時三十分
集合地點: 上水火車站票務處
回程: 約下午四時
路程: 10KM
步行時間: ~5.5 hr
難度: 2粒 ★★
領隊: 添生

是日行程: 集合後乘51專線小巴往河上鄉, 未上走大石磨前,我們先到附近的鴻淘豆品廠 ( 26736234 )來個 $6 任吃的豆腐花及其他小食。除豆腐花外,粽、茶果、糯米滋及水晶糕也不能錯過, 飽吃一頓後,我們沿車路向北前走 先到居石侯公祠一遊, 遊罷居石侯公祠,沿車路北走,於羅湖軍營足球場旁接山徑上走, 至大石磨之標高柱.於此,已可全覽深圳羅湖區一帶之高樓大廈; 跨過文錦渡路,上走華山山系之路口正正在虎地坳道對面, 沿路上走有「小萬里長城」之稱的華山連綿山系, 下坪輋路乘車回粉嶺.  

溫馨提示:
~~ 除初段少量崎嶇泥徑外,全程均順走柏油路面.
~~ 除古蹟外,此行可飽覽數個軍事設施,亦有邊陲無敵景觀.
~~  部份路程無樹蔭,請帶備足夠防曬物品.

其他: 帽, 防曬用品, 風褸, 毛巾, 後備乾糧, 水果, 零食, 電筒, 行山杖, 地圖, 指南針, 急救藥品, 手提電話, 同埋要講低俾屋企人知... ...

免責聲明: 所有參與同社發起的活動都屬自願性質. 同社對於因籌辦或參加有關活動而可能直接或間接引致之任何損失、損壞或傷害(包括死亡),並不負任何法律承擔或責任(包括疏忽責任).

source : http://www.hike-x.com/

星期日天氣應該唔錯..大家齊齊出黎曬下太陽啦...
今晚落左好大..好大雨..明天又如何呢??

如明天7:30分仍然有雨或雷曝..此行山活動都要取消..

有任何問題..明早大家再電話聯絡..
上次因落雨又去唔到...一改再改,今次一定要去到..

5月3日要成行呀!!

今次的領隊係添生(李振添), 大家一定要棒場呀!!

預我3個丫~5該!
原帖由 ckk 於 2009-5-1 22:39 發表
預我3個丫~5該!

好呀..又見到恆仔喇..

到時見..
今次行山加插餘慶節目..在行完山後將路經冬冬有機農場..去摘0下菜..摘0下士多啤梨..

記得帶定環保袋呀!!
原帖由 鄧姑 於 2009-5-2 00:04 發表
今次行山加插餘慶節目..在行完山後將路經冬冬有機農場..去摘0下菜..摘0下士多啤梨..

記得帶定環保袋呀!!

yeah!
話左係禁區..未有許可證唔準入去架..你地都要硬搗..拜拜啦..港燦燦...

有人又要練功

總結今日的行程..除初段較辛苦..又熱又曬..係咁上斜又上斜..浮沙碎石..後段華山路都好舒服喎...涼風習習..

雖然有人行到嘔白泡..但唔緊要啦..初初未習慣姐..跟我地行多幾次, 就會好fit架喇..

今日都算多人棒場喇..共26人..好野..添生帶隊..非同凡響呀..

餘慶節目摘菜..摘士多啤梨..幾enjoy丫..個個係塊田度摘到唔願走..

我而家食緊士多啤梨..又新鮮又甜呀..

天氣開始熱喇...以後行山唔再登高山喇..將改為行林蔭路..避下個太陽先...