同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3889|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

芒果醬∼∼DIY

今日冇山行..在家中無無聊聊整左個芒果醬..酸酸甜甜..要來搽麵包很好吃..大家試下整..

材料:
芒果果肉 500g、白糖 160g、檸檬汁 50cc(約一個的汁)

做法:
1.芒果果肉切細粒。
2.用小火將芒果肉粒加糖一起煮(要不停攪拌)至水份都蒸發了。
3.加入檸檬汁再煮至果醬色澤發亮,軟軟稠稠的程度即可的就可以了。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
今年芒果多產, 小屋那些芒果樹上的果實很吸引....大家摘左咁多番屋企唔知點食呢...

其實d芒果真係酸架.....所以我今日將上星期摘回來的芒果整左芒果醬, 用來夾麵包食好好味的, 大家可依我上面那方面整..唔難的...
要唔要等芒果軟身才做 ?    放了一星期還青BB  , 硬硬的
原帖由 YHC 於 2011-7-18 09:48 發表
要唔要等芒果軟身才做 ?    放了一星期還青BB  , 硬硬的

同社那些青BB的芒果係唔會轉黃的, "種" 的問題, 發現淋身少少便要吃了, 再等..便會爛...

今早食芒果醬..好香好好味, 如怕酸的可加多些糖, 檸檬汁少少都要落呀! 因是防腐作用...整完後一定要放雪櫃, 2星期內要食完喇...
原帖由 鄧姑 於 2011-7-18 14:21 發表

同社那些青BB的芒果係唔會轉黃的, "種" 的問題, 發現淋身少少便要吃了, 再等..便會爛...

今早食芒果醬..好香好好味, 如怕酸的可加多些糖, 檸檬汁少少都要落呀! 因是防腐作用...整完後一定要放雪櫃, 2星期內要 ...

真系咁好味, 要摘多D啦 !