同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9079|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

懷舊之旅~~~~中半山古蹟自由行(10月28日)

紫色路線為扶手電梯, 橙色路線是步行落山的路徑

日期: 2007年10月28日(星期日)
集合/出發時間: 上午10時30分正
集合地點: 中環至半山扶手電梯旁 (中環街市旁)

路線: 先由中環街市起步, 經過 "中區警署 & 域多利監獄", 眺覽蘇豪區, 行完全程電梯, 約30分鐘左右..... 上到去轉左手邊就可以去到 "動植物公園", 但今次我地既目標係去上環, 所以就要向右手邊行喇~下一個景點......"甘棠第 (現為 孫中山紀念館 )"進內參觀保險庫, 教徒洗禮池...富歐陸色彩的大廳...木樓梯..等, 孫中山紀念館 --- 成人10蚊入場費, 內裡有好多有關孫中山既文物"複製品"展出~~~
之後再行落去 "荷利活道警察宿舍"再過去 "文武廟"再經 "卜公花園" 落山了~最後一站 "西港城 (前身 上環街市)"

輕鬆易行...集文化..古蹟探討懷舊之行...是另一個充電慢行...
歡迎 "中環地膽" 提供美食觀摩...平靚正的美食文化地..

這張地圖清楚d....原來有35個checkpoint要行, 大家準備腳力去找point呀.....搵唔晒35個point....冇得飲茶...
大家又可唔可以找到由1號至35號的地點是什麼名勝古蹟呢.....全對者...有人請你飲茶....

有無提示?

例如:能找到答案的網址
原帖由 toby 於 2007-10-26 17:18 發表
有無提示?

例如:能找到答案的網址

當然唔可以出貓啦...(我知你或會找到網址), 試下憑你所知估下這35個point係咩地方....
又黎玩啦.....

1028中上環古績行 007 (Large).jpg (136.56 KB, 下載次數: 242)

1028中上環古績行 007 (Large).jpg
今次又有驚喜....久違了的...阿妙..阿齊 & 高佬興都黎....呵呵...好開心...

1028中上環古績行 056 (Small).jpg (70.71 KB, 下載次數: 228)

1028中上環古績行 056 (Small).jpg
人人常歡笑.....不要

smile face (Small).jpg (37.38 KB, 下載次數: 252)

smile face (Small).jpg
沉思中~~~~等陣...唔知有咩食呢..

1028中上環古績行 038 (Small).jpg (19.15 KB, 下載次數: 228)

1028中上環古績行 038 (Small).jpg
仲食....睇0下...肉帶環腰喇....

1028中上環古績行 128 (Small).jpg (45.49 KB, 下載次數: 243)

1028中上環古績行 128 (Small).jpg
三王爺好開心.... 又可以洗錢啦...老婆...買多d啦....

1028中上環古績行 157 (Small).jpg (36.13 KB, 下載次數: 275)

1028中上環古績行 157 (Small).jpg
一袋二袋~~~愈買愈開心....

1028中上環古績行 158 (Small).jpg (56.11 KB, 下載次數: 257)

1028中上環古績行 158 (Small).jpg
想知我地今日行程有幾開心...去片啦....

生於斯....長於斯....我們熟悉的香港

參觀甘棠等 (孫中山博物館)...令我們對歷史更加深認識...