同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

中國最美的雪鄉~~東北之旅(25/12~~3/1)--已滿

海參崴 ( Vladivostok )

海參威原屬中國,元朝稱永明城,設有驛站。「崴」是中國東北沿海通用的地各稱,意即港灣,海參崴即海參的港灣,口語稱為崴子。
1860年「中俄北京條約」簽訂後被沙俄割佔,1862年改為符拉迪沃斯托克,俄即控制東方之意。海參崴乃西伯利亞鐵路總站,位於穆拉維約夫----阿穆爾斯基半島南端金角灣沿岸,東、南、西三面臨日本海,軍事戰略地位十分重要;初為軍事哨所,1880年興建城市;1904-05年日俄戰爭期間,成為俄國巡洋艦基地;戰後為俄國遠東唯一的海軍基地,現為俄羅斯太平洋艦隊基地,太平洋邊防軍司令部駐地。

海參威,是俄羅斯在遠東區的不凍港,在過去三十年,它幾乎是個與外隔絕的城市,外界僅知道海參威是俄羅斯太平洋鑑隊的基地,相當神秘的地方。

但在蘇聯解體,新俄羅斯誕生後,太平洋艦隊的神秘性消失了,這支蘇聯的弘大海上武力,被形容是「生鏽的發鐵」,與海參崴從此各分前程,太平洋鑑隊必須靠販賣老舊軍艦,來維持官兵生活,而海參崴卻以地理位置卓越,成為俄羅斯的新興城市,它迅速成為俄羅斯在亞洲的金融中心,擁有比俄羅斯其他城市更高的生活水準。

海參崴的軍港碼頭,是個觀光的好去處,海參崴也是西伯利亞鐵路的終點站,參觀海參崴的中央火車站規模比不上莫斯科火車站,但這座建築物是相當有趣的,在火車站大廳的屋頂,裝飾著豐富多采的主會主義壁畫,而在牆壁上,則鑲上許多俄羅斯的童話故事磁磚,每塊磚的圖案都不一樣,代表不同故事。

文化巡禮

列寧大道 市內最繁榮的街道,兩旁俄式大樓林立。十月革命紀念公園的高處,可俯瞰金角彎風光。

S-56潛艇博物館 二次大戰期間,曾擊沈10艄敵艦,是俄國著名的潛艇,今可買票入內參觀。

海森崴中央火車站 大廳屋頂上有豐富的社會主義壁畫,牆壁上則鑲嵌有俄羅斯童話。此外,月台,有老鷹圖樣的紀念碑,刻有9288,為西伯利亞鐵路終點的紀念碑。

金號角灣遊船 搭乘遊船,遊覽海港風光。

軍港要塞 每天中午的12:00發射一發砲彈紀念戰亡將士的儀式,已成為熱門觀光重點。
嘩嘩嘩然!!!!  超正呀!   可以遊覽埋海參威這個聞名已久的地方

當地可否用英語或普通話溝通呀??  我唔識俄文架

tang ee
how we are going to travel from china to russia?
seat or bed on train?
據我朋友講, 海參威那邊風景一般...沒什麼靚景, 只是hea下...感受一下俄羅斯文化, 還有他說俄人很懶, 態度又差...試過有一次坐遊船睇表演時, 睇完後佢地想走埋去影相... 點知d 俄鬼居然用手推佢地, 非常咁冇禮貌..d正宗俄餐又好難食....俄國導遊工作效率慢..每日只工作6小時, 夠鐘就收工..懶理你的...

所以唔好期望咁高...行一趟只是感受一下.......

陳老闆: 去海參威來回都是卧鋪火車..(應該係硬卧喇...軟卧好難買..)
let's find some adventure and have fun in russia
heaing is good
裝備建議

1. 頭: 普通冷帽(要能蓋住耳仔)+羽絨帽(羽絨衣的連衣帽即可), 如果沒羽絨帽就要買東北帽

2. 頸: 羊毛大領巾(必需, 大領巾還可以包臉)

3. 上身: 防寒內衣+ 抓絨衣+ 輕便夾層外套+ 連帽羽絨褸(長褸更好)

4. 下身: 防寒內長褲+ 抓絨褲+ 防风防水戶外褲, 當然有羽絨褲的話內加一條薄長內褲搞掂

5.  腳: 到當地買雪靴!

南方買的靴是不夠, GXXXTEX的甚麼登山靴都不及當地買的. 唔係貴的就好, 因为功能不同. 當地雪靴40元就可以. 一對厚袜加雪靴就夠了. 如果對腳唔夠暖成個人都會冇晒心機. 買靴要買大一碼, 一來可以加袜, 二來如果鞋太小腳扯郁唔到影響血液循環, 容易生凍瘡

6. 超厚手套也可在當地買, 15元-20元

另外, 所有衣著裝備都可以在當地超市買到, 或在入住的賓館酒店都可買到

棉鞋: 40元-50元. 大商場有新款的靚皮鞋(裡面有棉),價格在100元-1000元之間, 不过買回來南方沒有機會用.
手套:15元-20元
棉帽:15元-20元
在哈爾濱/雪鄉/長白山...等等景點, 我將會包這架車及司機李剛...車我們到處逛..

到海參威便要另包導遊了, 據說那邊導遊一定是俄人..而英語在海參威識講/聽的人近乎零...

都係要找本中/英/俄對照的字典先...

Yeah...Yeah....

苦惱左幾日的問題...今日終於攪拈喇...所有機票已訂妥, 並已出票.... 機票來回rmb740 x 2 = rmb1480 另加機場稅rmb 50 x 2 = rmb 100, 總額rmb1580元/人

我連機上的座位都預訂好....

由於南航在9月開始已不接受國外銀行任何卡的支付, 就算國內銀行都只是部份可以.....好在找到小朱幫手...Thanks you 小朱...

仲有沒有朋友有興趣去哈爾濱呀! 網上資料顯示南航還有一套來回平價票(每程rmb740),其餘便是rmb1640/每程...

有買襯早呀!!!
原帖由 鄧姑 於 2009-10-9 14:01 發表
仲有沒有朋友有興趣去哈爾濱呀! 網上資料顯示南航還有一套來回平價票(每程rmb740),其餘便是rmb1640/每程...

有買襯早呀!!!

大家有時間買定冰爪啦....聽朋友講..行雪路要好小心..她就有2次滑倒..撻到死死下...

這對冰爪是國產貨, 價錢約40元人仔...等我遲下返深圳搜尋下先...

鄧姑
容我由衷說聲多謝!有妳這個領導人的精心策劃,我可以做的只是靜待出發日期的來臨!

羽絨及禦寒衣物我打算到達哈爾濱才購買,行李從簡,省下的空位將腳架帶上。

八月份我有同事跟團到過海參威,他也同樣說俄國人的工作態度很散漫,對中國人態度不太友善。單是過海關也花上兩個多小時,還強制地被收取什麼戰爭保險費;當然是沒有收據發給的!!!
在哈爾濱不要聽人去食飛龙宴,揾老襯
鄧姑,單生,
聽講俄仔手动鏡唔錯,睇睇有冇平靚正o嫁嘢
原帖由 銀河驛馬 於 2009-10-15 00:15 發表
鄧姑
容我由衷說聲多謝!有妳這個領導人的精心策劃,我可以做的只是靜待出發日期的來臨!

羽絨及禦寒衣物我打算到達哈爾濱才購買,行李從簡,省下的空位將腳架帶上。

八月份我有同事跟團到過海參威,他也同樣 ...

阿單...唔洗客氣, 你俾面參加我攪的旅行, 我已非常開心喇..

係喎..要帶腳架影冰燈...記得...記得..

海參威那裡普遍網上資料對佢的印象都是麻麻..俄人態度差..工作散漫, 所以原先我想跟哈爾濱中旅包團去海參威, 經朋友分析後說只須包個中俄導遊帶住就得喇, 佢會幫你安排一切, 好過跟團硬生生的要跟足, d團餐又超難食, 領隊又強行要自費參加看表演, 上次我朋友那領隊便要他們自費每人500蚊人仔睇俄國艷舞,又要500蚊出海睇海鷗... 我的朋友唔肯, 佢地就罷工, 又話塞車又話冇時間就停左一日的景點行, 叫佢地自由活動...幾無奈..投訴都冇用..