同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑

中國最美的雪鄉~~東北之旅(25/12~~3/1)--已滿

原帖由 masir 於 2009-10-15 00:24 發表
在哈爾濱不要聽人去食飛龙宴,揾老襯

飛龍宴..??是什麼?? 你做左老襯哩...
原帖由 Rocky 於 2009-10-15 09:38 發表
鄧姑,單生,
聽講俄仔手动鏡唔錯,睇睇有冇平靚正o嫁嘢

" 俄仔手动鏡.." 又係咩呀!! 唔緊要, 有阿單及阿SO(偉基)兩位大師同行..佢地會知架啦.. .
原帖由 鄧姑 於 15-10-2009 10:30 發表

飛龍宴..??是什麼?? 你做左老襯哩...

馬Sir講的大概是指馳名東北的名宴『飛龍宴』,正宗的『飛龍宴』係採用東北稀有的山珍野味為原料烹製而成,全席計有“宮廷酒鍋飛龍”、“扒熊掌松子仁”、“紅燒犴鼻松茸”、“上湯雞茸猴頭蘑”、“人參高湯水魚”、“串燒梅花鹿肉”及“銀耳冰糖雪蛤”等名菜,因第一道熱是“宮廷酒鍋飛龍”,故而取名飛龍宴。

當年以在哈爾濱國際飯店的中菜廳所製的飛龍宴最為有名,而飛龍宴所採用的飛龍、熊掌、犴鼻及猴頭蘑是黑龍江省著名的四大珍饈,飛龍是縥雞,是生於大興安嶺的稀有珍禽,故被稱飛龍。黑熊掌大家都知道是什麼 .....  原來犴鼻是駝鹿的鼻子,據說其肉質鮮美,可紅燒、扒及砂鍋炆 .......  至於猴頭蘑就是我地常用來煲湯的猴頭菇。

見到菜單有熊掌、又有駝鹿鼻、又有水魚 ...... 相信我地成班團友都無哂胃口, 所以馬Sir唔使擔心鄧姑會做老襯

各位團友...

12月25日當日早上我們將乘南方航空CZ6212航班 08:30由深圳起飛, 預計07:30左右一定要到達深圳寶安機場..

由於是很早便要到達機場, 所以我有以下2個方案, 大家認為那一個會好d...

(一)25/12日早上5時45分集合在九龍機鐵站圓方商場中港通等, 乘坐第一班車6:15分開出的旅遊巴經深圳灣口岸(一地兩檢), 車程約80分鐘, 直達深圳寶安機場.在出發前預先辦理登機證(在圓方登車前辦理), 車費hk$100元.

~~~ 如果順順利利的, 此程車能如時到達機場, 乘機是沒有問題的, 但大家便要很早起身及保證能準時到達九龍機鐵站, 否則誤左這班車..咁就點趕都去唔到機場喇...

(二)24/12晚上先到深圳住一晚, 食個平安夜大餐, 早上約6時包車去深圳寶安機場..

~~~ 此方法風險較低..但就要在深圳住一晚(如是的..我會預早訂7-inn或如家..房租唔太貴, 25/12早上便預訂深圳旅遊巴往機場, 車程約45分鐘, 由羅湖出發計).

大家還有沒有其他方法呢?
原帖由 王婉平 於 2009-10-15 11:55 發表

馬Sir講的大概是指馳名東北的名宴『飛龍宴』,正宗的『飛龍宴』係採用東北稀有的山珍野味為原料烹製而成,全席計有“宮廷酒鍋飛龍”、“扒熊掌松子仁”、“紅燒犴鼻松茸”、“上湯雞茸猴頭蘑”、“人參高湯水魚” ...

係囉..食咁多咁殘忍既野....善哉..善哉...
我寧願在深圳住一晚  (需然想在香港過平安夜)   ,因為25號班機咁早,如果有團友趕唔切就好慘喇 ,唔想成團人都會唔開心 .....

保暖鞋墊

鄧姑:
這鞋墊是去年冬季在卓悅購買的,一包兩對,$32 一包,可維持5小時.影咗張相比你地參考.
Kat shoepad.JPG

回復 64# 鄧姑 的帖子

我唸我地會揀去圓方搭車,我問過東涌線要6:15才有車,所以會call定架的士,如果5:45 要到,5:30前上車應該無問題.
原帖由 cheungyl 於 2009-10-16 16:59 發表
我唸我地會揀去圓方搭車,我問過東涌線要6:15才有車,所以會call定架的士,如果5:45 要到,5:30前上車應該無問題.  

唔洗call定的士喎...12月24日平安夜MTR 慣性通宵行車...東涌線應該也是..幾時上車都得啦!! 我都可能會搭通宵火車往上水再轉車到皇崗過關....又或者搭火車轉地鐵到圓方join 你地...

跟大隊..睇下其他朋友如何先...
的士呀! Call 亞志 la
原帖由 cheungyl 於 2009-10-16 13:02 發表
鄧姑:
這鞋墊是去年冬季在卓悅購買的,一包兩對,$32 一包,可維持5小時.影咗張相比你地參考.
Kat5390

阿 Kat...有冇試過對保暖鞋墊有幾暖呀!! 哈哈...
原帖由 Rocky 於 2009-10-16 17:59 發表
的士呀! Call 亞志 la

5折的呀!!!
好似無通宵東涌綫同東鐵綫,只得市區有通宵車,鄧姑妳check吓安全啲
妳講得o掂亞志,唔洗錢都得,自己試吓喇

回復 71# 鄧姑 的帖子

暖鞋墊 - 更新資料:
1.  原來一包有三對, 即是$32三對至真;
2.  據聞溫暖效果與暖包相若.